17.5.2016

Taas sitä mennään...

Siitä onkin ollut aikaa kun viimeksi kirjoitin.

Koko yliopistovuosi on hurahtanut ohi kuin hetkessä. Englannin kurssien myötä olen tajunut, ettei tämä ole minun alani. Tein jo syksyllä päätöksen hakea opiskelemaan jotain muuta alaa ensi vuonna. Ensin leikittelin ajatuksella lääkikseen hakemisesta, mutta se jäi heti pois kuvioista kun en onnistunut löytämään tarpeeksi motivaatiota lukion biologian, kemian ja fysiikan kirjojen opiskeluun, ja tajusin olevani enemmänkin taiteeseen ja humanistisiin aloihin kuin tieteeseen kallistuva ihminen.


Maaliskuussa laitoin yhteishaun kautta hakemuksen opiskella kirjallisuutta pääaineena, ja sen lisäksi hain myös äidinkielen ja kirjallisuuden opettajakoulutukseen (pääaineena kirjallisuus). Molemmat opiskelupaikat ovat Jyväskylässä. Molemmille aloille oli sama kirjallinen koe, opettajaksi hakeville myös lisäksi sovaltavuuskoe eli haastattelu.

Kävin eilen tekemässä kirjallisen kokeen, ja haastattelu oli tänään.

Pääsykoekirja: Johdatus kirjallisuusanalyysiin

En ollut niin hyvin valmistunut kuin olisin voinut olla, kumpaankaan kokeeseen. Kirjallisen valintakoekirjasta minulla jäi noin 100 sivua lukematta, mutta onneksi kirjallisuusanalyysi oli sen verran tuttu aiemmista opinnoista, että koe ei sen takia mennyt mönkään. Koekysymys kuitenkin hieman yllätti, sillä odotin geneeristä "analysoi tämä teksti" tehtävää. Sen sijaan materiaalina oli uudelleen kirjoitettu satu, jota piti analysoida alkuperäisen sadun näkökulmasta (kuinka satua oli muutettu ja tiivistetty, jne.).

Soveltavuuskoe taas oli minulle jotain uutta, ja en ollut varautunut niin syvällisiin kysymyksiin kuten "mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja?". Kyllähän se pää löi aikalailla tyhjää tuon kysymyksen jälkeen. Sain kuitenkin jotenkuten vastattua myös vaikeimpiin kysymyksiin. En kuitenkaan tiedä, pitäisikö haastattelua kutsua onnistuneeksi vai epäonnistuneeksi.

Toivon mukaan pääsen edes toiseen hakuvalinnoistani. Jos ei nappaa, niin sitten ei auta muuta kuin hakea syksyllä kirjallisuuden sivuaineoikeutta, käydä perusopinnot ja vaatia sitten pääaineen vaihtoa siirtohaussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tällä hetkellä anonyymit kommentit ovat sallittuja. Kommentoithan hyvällä maulla niin ne ovat sallittuja jatkossakin! ʕ·ᴥ· ʔ