16.9.2016

Kuokkavieraat ... taas muutto?!

Hiragana-merkkien harjoitusta ja reaalikurssille kuuluva kirja the Japanese Mind.
Ne blogini lukijat, jotka eivät seuraa minua facebookissa, ovat varmaan hämillään siitä etten ole päivittänyt yli kuukauteen. Ensimmäiset viikot menivät ihan puhtaasti muuton jäljiltä kiireisenä, ja sitten alkoikin koulukiireet. Sen jälkeen tarina meneekin hieman erikoisemmaksi... Vähän yli viikko sitten huomasin, että asunnossani oli kutsumattomia vieraita.

Löysin nimittäin muutaman ötökän, jota en tunnistanut normaaleiksi banaanikärpäsiksi tai muiksi kesään kuuluviksi möngertäjiksi. Kyseinen eliö on myöhemmin tunnistautunut riisihäröksi. Ihmettelin kovasti, mistä ne olivat tulleet, sillä kävin läpi kaikki elintarvikkeet ja niitä ei löytynyt mistään minun kaappieni antimista. Ensimmästen päivien aikana uskoin ötököiden tulleen ulkoa avonaisesta ikkunasta, mutta sittemmin aloin huomata, että niitä löytyi lattialta listojen lähettyviltä. Joka ikisestä huoneesta.

Ei hitto.

Riisihäröt ovat pesineet tämän asunnon rakenteisiin. Kolmantena päivänä menin heti aamulla VOAS:n toimistoon ja ilmoitin kuokkavieraistani heille. Vein purkissa mukana valioyksiön näytille, jotta toimiston työntekijä voisi tunnistaa ötökän. Riisihäröhän se. Toimistosta sain purkin Cooper-tuholaismyrkkyä ja kommentin, "se on ihan normaalia". (Ei muuten ole! Riisihäröt eivät ole Suomen natiiveja.) Asunnon myrkyttäminen aerosol-myrkyillä auttoi hetkellisesti ja teki nämä pirulaiset hitaiksi ja jähmeiksi, mutta muutaman tunnin sisällä niitä taas ilmeentyi jostain kolosesta. 

Noh, pari päivää myöhemmin (isäni tekemän vihaisen puhelun jälkeen) VOAS myöntyi tilaamaan ammattilaisen myrkyttäjän asuntooni. Olin kuitenkin tässä vaiheessa ollut nukkumatta melkein kolme yötä, sillä löysin yhtenä iltana riisihäröjä jopa sängystäni... Kyllä, ne kiipeävät seiniä pitkin. Niitä on löytynyt myös keittiön tasolta ja työpöytäni päältä. Näiden kuokkavieraiden lisäksi myrkky oli tuonut esiin toisen ällöttävän tuholaisen, nimittäin sokeritoukat... Nämä ällötykset pökertyivät illalla laitetusta myrkystä olohuoneessa ja keittiössä, joten sain tappaa niitä aimo määrän joka aamu. Voitte kuvitella näiden ällötysten ja VOAS:n suhtautumisen perusteella, että aloin etsimään uutta asuntoa ripeästi.

Kuten sanoin, VOAS varasi ajan myrkytykselle. Myrkyttäjä tuli asuntooni juuri kun olin lähdössä. Menin Siwaan ostamaan pullan koska en ollut ehtinyt syödä aamiaista. Ja sillä aikaa myrkyttäjä oli ilmeisesti myrkyttäny koko 38 neliön asunnon nurkat, sillä hän tuli minua kadulla vastaan?? Siwassa ei ollut edes jonoa. Hieman hämmentyneenä moikkasin häntä ja lähdin kouluun. Epäilin ensin hieman näin lyhyen myrkytyksen tehoa, mutta kun menin kotiin niin en löytänyt kuin yhden pökertyneen riisihärön lattialta. Hmm. Ehkä se sittenkin toimi... Tai sitten ei. Seuraavana iltana kun tulin koululta kotiin, löysin monta vikkelästi juoksevaa riisihäröä mm. vessasta ja makuuhuoneesta. Ei hirveästi naurata.

Löysin kuin löysinkin uuden asunnon nopeasti. Se vaan on pirun kallis ja hieman pienempi, sillä asumispintalaa rohmuaa mm. pieni sauna! Kyllä, oma sauna... Kävin tänään asuntonäytössä, ja koska olin halukas muuttamaan niin nopeasti, välittäjä lupasi asunnon minulle. Huomenna menen allekirjoittamaan paperit ja saan avaimet, muutto tapahtuu saman päivän aikana.

Tälläkertaa turvaudun muuttolaatikoiden sijasta kestäviin kannellisiin säilytyslaatikoihin.
Hyvinhän minulle kävi loppujen lopuksi, vaikka aion yhä kiistellä VOAS:n kanssa asunnon vuokrasta, sillä asunnolla on kalenterikuukauden irtisanomisaika. Kuka haluaa asua ötököiden valloittamassa asunnossa melkein kaksi kuukautta?... Niin, sitä saa saa pohtia. 

Jää nähtäväksi, miten VOAS:n asunnon vuokran kanssa käy. Toivon mukaan VOAS saa asuntoon uuden vuokralaisen jo ensi kuuksi, missä tapauksessa minun ei tarvitse maksaa sitä enää. Kuitenkin käy sääliksi sitä aavistamatonta raukkaa, joka tähän seuraavaksi muuttaa. VOAS:n toimet tuntien nämä kuokkavieraat eivät tule lähtemään täältä lähitulevaisuudessa. Riisihärön elinaikahan on vain nelisen vuotta, jonka aikana ne ehtivät tekemään satoja toukkia... :)

8 kommenttia:

  1. Ikävää että asunnostasi löyty noita öttiäisiä. Kauhistuttaa jo niitten ötököiden kuvienkin näkeminen. Mun lapsuudenkodistakin on löytynyt öttiäisiä, siellä tosin oli todella sotkuista muutettuani sieltä.

    No, ainakin tietää sitten kenen firman asuntoon ei kandee missään nimessä muuttaa. Hyvä että tollekin kauhutositarinalle löyty sitten suht onnellinen loppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ugh. Nyt olen jo uudessa asunnossa, mutta silti joka ikinen roska/väriläikkä lattialla säikäyttää mut. :|

      Jepjep. Kenties VOAS:n uusimmissa taloissa (onko niitä) on vähemmän ongelmia, mutta eräs kaverini joka on asunut Vaasassa jo kauemmin VOAS:n soluasunnoissa kertoi mm. että usein VOAS:n patterit eivät lämmitä talvella/ne menevät rikki ja tietenkin silloin tulee ihan pirun kylmä. Minunkin yksiöstäni oli patteri mennyt rikki joskus enne muuttoani, sillä lattialla oli sen kohdalla selvä kosteusvaurio. Eli ilmeisesti ongelmia löytyy monesta takaa...

      Poista
  2. Hui kauhea :( Tuollainen tilanne olisi painajaismainen! Tuntuu, että tälläisiä tapauksia kuulee kokoajan vain enemmän :/ Ootko muuten tehnyt mitään varotoimia, ettei ne ötökät liiku sun mukana uuteen asuntoon? :) Sulla on muuten todella mukava tapa kirjoittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se aika lailla painajaisesta kävi. Nukuin viikon aikana ehkä kerran oikeat yöunet, loput öistä nukuin n. 2-5 tuntia, mm. viime yönä nukuin vain vähän yli tunnin, koska jännitin muuttoa ja olin löytänyt juuri ennen nukkumaan menoa useita riisihäröjä kylpy- ja makuuhuoneista.

      Varoitoimia on ollut sen verran, että kävin tosiaan läpi elintarvikkeet ja heitin avonaiset pois. Tamppasimme myös kaikki matot ja heiluttelimme kaikki vaatekappaleet jotka otin mukaan. Koska VOAS:n asunto on minulla vielä tämän kuun loppuun, jätin sinne suurimman osan vaatteistani ja käyn ne huomenna läpi kun ei tarvitse kiirehtiä muun muuttokuorman kanssa. Laitoin myös petivaattet ulos kylmään illaksi ja petauspatjan kuumaan saunaan pariksi tunniksi. Tälläsiä konsteja lähinnä siis.

      Poista
  3. Oho... Sä oot kyllä saanut epämieluisia kämppiksiä vanhaan asuntoon! :/ Vuokranantajan kuuluu antaa korvausta tai vähintään vuokranalennusta vastaavissa tilanteissa, tämä on laissa säädetty juttu (t. Täti Kiinteistönvälittäjä). Toki, monet yrittää näistä luistaa, mutta vaikka se ärsyttävää onkin, pidä ihmeessä puolesi!

    Toivottavasti nyt kuitenkin alkaa helpottaa ja pääset kiinni uuteen alkuun! Rentouttavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Soitin vuokralaisneuvontaan ja he sanoivat ihan samaa. Jos VOAS ei löydä jotain raukkaa muuttamaan tuohon asuntoon ensi kuusta alkaen, vaadin saada alennusta sekä tästä kuluvasta kuukaudesta että ensi kuusta. Vähintään jotain -20%, koska jouduin hankkimaan uuden asunnon.

      Kyllä nyt helpottaa jo aika paljon! Säikähtelen yhä kaikkia lattialla olevia roskia jne värjäymiä, mutta tässä uudessa asunnossa pystyn rentoutumaan enkä pelkää jokaista hetkeä. Joten sanoisin että tiettyä parannusta on tapahtunut. :--D

      Kiitos kovasti! <3

      Poista
  4. Voi ei, osaan kyllä kuvitella miten kamalaa asua ja nukkua asunnossa mikä kuhisee jotain öttiäisiä. Onneksi pääset sieltä pois! :-)

    VastaaPoista
  5. Mulla ihan sama homma! Tänään muutin! Pelkään että ne häröt tulee tänne uuteenkin kämppään ihan karmee painajainen. Matot ja vaatteet saunotin kaikki ja pesin kaikki astiat koneessa tai hyvin huolella käsin. Pakkaseen tungin kaikki mausteet yms mm yhden peiton joka oli ollut hyllyllä. Sänky on aika kinkkinen. Laitoin silitysraudan kuumalle ja silitin KOKO sängyn petareineen huolella samoin verhot.. Luulis tehoavan kun proteiinit sakkautuu pääosin jo yli 40c asteissa. Kauhistuttaa vaan nahkasohva, eihän sitä oikein voi silittää tms vaikka en siinä kyllä ikinä häröjä nähnytkään.
    Hyviä unia uuteen kotiin ja toivotaan ettemme kumpikaan saa tätä riesaa enää! Oli ihana lukea, että jollain muullakin oli koko kämppä vallattu, vaikka kamalaahan se on!

    VastaaPoista

Tällä hetkellä anonyymit kommentit ovat sallittuja. Kommentoithan hyvällä maulla niin ne ovat sallittuja jatkossakin! ʕ·ᴥ· ʔ